In English
 

The Body Clock Yin&Yang - Kehon kello harjoitus

Työkalu terveytemme ylläpitämiseen

Monet elintoiminnoistamme noudattavat tiettyä vuorokausirytmiä. Kehon sisäinen biologinen kello vaikuttaa siihen, mitä kehossamme tapahtuu eri vuorokaudenaikoina. Sekä länsimainen lääketiede että Kiinalainen terveystiede ovat molemmat olleet kiinnostuneita vuorokauden ajan vaikutuksista ihmiskehon toimintaan. 1900-luvun lopussa tehtiin useita tutkimuksia ihmisten biologisista kelloista ja tutkimuksista selvisi, että kehon sirkadiaaninen eli sisäsyntyinen vuorokausirytmi voi toimia jopa yksittäisessä solussa asti.

Päivän pituus ja ympäröivän valon määrä vaikuttaa meissä silmien kautta aivoihin ja sitä kautta koko kehoon. Vuorokausirytmin vaikutukset näkyvät mm. eläinten ja ihmisten nukkumis - ja ruokailutottumuksissa. Kehon biologinen kello synkronoi hereillä oloa, nukkumista, janoa, ruokahalua ja kehon lämpötilaa. On myös tutkittu, että aivoaaltojen aktiivisuus, hormonituotanto sekä solujen uudistuminen vaihtelevat eri vuorokaudenaikoina.

Kiinalaisen terveystieteen mukaan suurin osa sairauksista syntyy siitä, että asiat eivät tapahdu oikeassa suhteessa, oikealla tavalla ja oikeaan aikaan. Päivärytmi, vuodenajan muutokset ja mm. eri aikavyöhykkeet vaikuttavat kehon eri osissa kulkevissa meridiaaneissa eli energiakanavissa virtaavaan energiaan ja näin ollen myös niihin liittyviin sisäelimiin. Kuten vuorokaudella, myös meridiaaneilla on oma 24-tuntinen kiertonsa.

Erilaisissa epätasapainotiloissa (esimerkiksi. stressi, tapaturma, aikavyöhykkeiden läpi matkustaminen, sairastuminen yms.) on mahdollista tahdistaa kehon kello uudelleen. Seasonal Yogassa käytämme tähän tarkoitukseen Body Clock (kehon kello) harjoitusta. Vaikka varsinaista epätasapainotilaa ei olisi, harjoitus on kokonaisvaltainen ja terveyttä edistävä ja näin ollen sopii kaikille.

Body Clock Yang on Sue Wooddin kehittämä harjoitus, joka koostuu aurinkotervehdyksestä ja kuudesta erillisestä seisten tehtävästä flowsta, jotka aktivoivat ja hoitavat määrättyjä sisäelinpareja ja niiden meridiaaneja. Harjoituksen voi tehdä kokonaisena tai vain yksi flow kerrallaan keskittyen hoitamaan tiettyä sisäelinparia. Harjoitus on dynaaminen ja tasapainoittava.

Body Clock Yin on myös Sue Wooddin kehittämä harjoitus, joka koostuu kuuntervehdyksestä ja kuudesta erillisestä istuen/lattialla tehtävästä flowsta, jotka aktivoivat ja hoitavat määrättyjä sisäelinpareja ja niiden akupisteitä. Harjoituksen voi tehdä kokonaan tai vain yksi flow kerrallaan keskittyen hoitamaan jotain tiettyä sisäelinparia. Harjoitus on rauhoittava ja tasapainoittava.

Kehon kello


Sisäelinten meridiaanit ovat energiavirtoja kehossa. Ne kulkevat kehossa määrättyyn suuntaan ja virtaavat meridiaanista toiseen tarkoin määrätyssä järjestyksessä. Virralla ei ole alkua tai loppua vaan se liikkuu jatkuvasti. Meridiaaneja on yhteensä 12 kappaletta ja jokaisella sisäelimellä on oma meridiaaninsa. Tietyt elimet ja niihin liittyvät meridiaanit ovat aktiivisimmillaan kahden tunnin jaksoissa.


 
SYTT OPISKELIJAT
Etsi lähin Seasonal Yoga tuntisi

Espoo / Helsinki / Vantaa
Anna-Maija Siljander
Essi Alaja-Wikström
Hanna Porthen
Maria Uhari-Pakkalin
Marjaliisa Majavesi
Ruska Schönberg
Sanna Höhnle
Sini Ratas
Suvi Hakala
 
Hämeenlinna
Eva Travanti
 
Järvenpää
Marja-Leena Ahonen
 
Lappeenranta
Suvi Sinkkonen
 
Nivala
Seija Hernetkoski
 
Pieksämäki
Hanna Suhonen
 
Pori
Sarita Aho
 
Savitaipale
Arja Pylkkö
 
Turku / Vahto
Laura Yliarvela
Siru Murto
 
Utö / Ivalo
Terhi Kaakinen
 
Varkaus
Piia Lindberg
 
Veikkola, Kirkkonummi
Eeva Beckford


Palautteita Suomen Seasonal Yoga Koulutuksesta:


Vuodenaika- ja meridiaaniajattelu tuo niin valtavan määrän lisäarvoa joogaan ja antaa kausirytmin myös tuntien suunnittelemiseen. Oppisisällöt osuu loistavasti myös ihmisen sisälle rakennettuun vuodenaikarytmiin ja edistää tätä kautta kehontuntemusta ja hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.

Tämän koulutuksen annilla on helppoa viedä jooga asiakkaalle maanläheisellä tavalla. -During her lessons Sue often used to ask: "Does it make sense?" And my answer was:" Yes, it makes sense! Really!"
En tiedä, olisinko edes lähtenyt opiskelemaan joogaopettajaksi, ellen olisi kohdannut Seasonal Yogaa.

Koulutus on juuri sopiva yhdistelmä asanoita, joogafilosofiaa ja -perinnettä, kiinalaista meridiaanioppia, toiminnallista anatomiaa.


 


© Wellness & Balance Finland, Tillinmäentie 1 E, 02330 Espoo, +358 50 549 6549, suvi(at)wellnessandbalance.fi